In de stress schieten in een tijd van bezinning en de stilte opzoeken? Welkom bij het project van de kindernevendienst. Een palmpasenstok maken is de enerverende verwerking.
Geen projecten
Klopt mijn idee dat doorlopende projecten niet meer werken in de kindernevendienst bij ons? Moeten wij de nevendiensten in een projectperiode verstandiger organiseren?
Begin
De eerste zondag in de 40-dagentijd wordt het kruis groen gemaakt met crêpe-papier. 4 kinderen beginnen bij het begin.
Zondag 2: inhalen
De volgende zondag wordt er geld aan gehangen. De 3 nieuwe kinderen die er dan zijn, doen snel 2 verwerkingen tegelijkertijd: het kruis omwikkelen en geld maken en ophangen.
Groen en kaal
Op zondag 3 komen 8 kinderen. Ook nu komen kinderen voor het eerst in de 40-dagentijd. Ondanks onze inschattingen vooraf, zijn de kale palmpasenstokken op. Aan de kinderen die er nu voor het eerst in de 40dagentijd zijn, wordt natuurlijk een eigen palmpasenstok beloofd. Ze rijgen alvast de rozijnenketting.
Kind niet benadelen
Wat een bonte verzameling palmpasenstokken hebben wij nu, de 4e zondag. De helft is groen, de helft is nog kaal hout. Er hangt overal wel iets aan.
De leiding heeft het gevoel zich een slag in de rondte te werken. Want waarom zou het kind er nadeel van moeten ondervinden dat het er de vorige keer niet was?
Groene basis
Achteraf gezien was het misschien beter geweest als we vanaf zondag 2 groene, omwikkelde palmpasenstokken hadden uitgedeeld. Of een kruis kaal of groen is, valt veel meer op dan of er veel of weinig dingen aan hangen.
Verhaal overslaan om tijd te winnen
Nee, wacht. Als we direct aan het knutselen slaan, is er meer tijd. Slaan we het verhaal maar over, voor deze ene keer?
Extra leiding
Of gaan we per zondag 2 leidsters inroosteren? Één voor de nevendienst en één als extra hulp voor de kinderen die verwerkingen willen inhalen? (Er waren 3 kinderen de 4e zondag, waarvan 2 met een kale palmpasenstok).
Zelf doen
Gaat de leiding deze week de kale stokken zelf maar met groen omwikkelen?
Dan wordt het de komende zondagen hopelijk minder haasten.
Dan kunnen die bijzondere verhalen tot hun recht komen. Bijbelgedeelten die de kinderen niet vaak te horen krijgen: de verloochening van Petrus en Jezus in de tuin van Getsemané.
Groot belang verwerking
- Mag een kind er nadeel van ondervinden van het feit dat het er de vorige keer niet was?
- De verwerking brengt immers het geloofsgesprek in het gezin tot stand. En dat is het doel van de kindernevendienst.
- Wat zeuren we toch. Komen er kinderen, is het weer niet goed.
Wij gaan dit project als team vast evalueren. Dit zijn wat persoonlijke observaties en gedachten. Goede nevendiensten toegewenst voor de komende zondagen, Andrea.
ja, wat zeuren we eigenlijk. Inderdaad blij dat er kinderen komen en zo wordt je aan het denken gezet hoe je te werk gaat. Van elk project leer je weer voor een volgende keer. enne, rust in de tent de komende weken: De stokken zijn nu allemaal groen. Nog een reservestok erbij? Mijn groen crépepapier was op,
misschien in de kerk nog en anders nieuw halen. Goede weken toegewenst!
Beste Marjo,
bedankt voor het reageren. Ik heb dit stukje geschreven omdat ik in een “twittergesprek” oppikte:
“Het is wat minder programma geworden en meer werken aan de paasstokken. Een aantal kinderen was al even niet geweest en nogal in de stress omdat ze niet zo ver met hun paasstok waren als de rest”.
Daar geen leiding maar kinderen in de stress.
vriendelijke groet, Andrea
Beste Andrea,
Herkenbare analyse!
Wij hebben een paar jaar geleden besloten om inderdaad geen projecten met langlopende verwerkingen meer te doen. Dit jaar hebben we gewoon een door de leiding nevendienst gemaakte palmpasenstok voorin de kerk gezet. Wekelijks hangen we daar het symbool aan dat hoort bij het project ‘Zoek de stilte’.
In de nevendienst doen we per week een andere verwerking. Belangrijk bijkomend voordeel vinden wij, dat je de kinderen geen 7 weken hoeft te laten knutselen, maar in de verwerkingen spel, quiz, knutsel, werkblad enz. kunt afwisselen.
Hartelijke groet van het nevendienstteam uit Prinsenbeek (bij Breda)!
Beste Franceline,
bedankt voor het reageren. De leiding uit ons team die ik hierover gesproken heb, vindt dit een heel goed idee!
Veel succes met het mooie werk,
vriendelijke groet, Andrea
Bestee Andrea,
Wij van de katholieke kerk in Cothen (Utr) gebruiken ook KoZ en doen ook dit project. Ook wij hebben ervaren dat projecten veel werk geeft en dat niet alle kinderen, alle zondagen komen. Daarom hebben wij bij dit project vooraf besloten dat we met elkaar 26 stokken maken, elke zondag. De kinderen hebben geen eigen stok, want op palmzondag (morgen) gaan we het dorp door om ze uit te delen aan de eenzame en/of zieke parochianen.
Door de kinderen geen eigen stokken te geven, ging het de afgelopen zondagen een stuk makkelijker. Bijkomend voordeel: ze zien er allemaal hetzelfde uit.
Bij projecten zijn we altijd met meer dan 1 leiding. Elke zondag waren er nu ongeveer 7 kinderen (dat is voor ons veel, normaal max. 3).
Misschien kun je hier iets mee, misschien ook niet.
Hartelijke groet,
Petra
Beste Petra,
dank je wel voor het reageren. Goed om te weten dat er vandaag contact is uit jullie gemeenschap met leden die het nodig hebben. Dat het gezegende contacten mogen zijn.
vriendelijke groet, Andrea